Alles onder controle

Verbaasd pakt ze de controller op. Een paar kruimels vallen in de vlucht op haar bureau. Dit kan geen toeval zijn, denkt ze terwijl ze de controller met een frons boven haar ogen in haar handen ronddraait. Hij lag op precies dezelfde plek; rechts van haar computer, half verscholen tussen de groeiende stapel paperassen en het pennenbakje vol paperclips. Waarom geen koekje deze keer?

Een siddering trekt door haar heen als ze per ongeluk één van de knoppen indrukt. Van schrik glipt de controller tussen haar vingers door om met een harde klap op het toetsenbord neer te komen. Dan ziet ze de envelop. Met trillende handen scheurt ze hem open.

Beste Annetien,

Heb je genoten van de koekjes? Ik wel! Want ik zag dat jij ze elke dag klakkeloos naar binnen werkte. Daar hebben we je ook op geselecteerd, op je naïviteit. Nou, je hebt ons niet teleurgesteld! De weekenden niet meegerekend, heb je de afgelopen weken 40 minuscuul kleine onderdelen van een chip genuttigd. En met de controller heb jij jezelf zojuist geactiveerd.

Gefeliciteerd!

Vanaf nu neem ik het van je over. Sterker nog: neem ik jou over. Net zoals ik de controle heb over alle anderen die hier werken overigens. Je hoort er nu echt helemaal bij. Nogmaals: welkom bij het team.

Karel van Daalen, vice president

Verslagen sluit ze haar ogen. Dan begint ze ineens hardop te lachen. Ze duikt op haar knieën onder het bureau. Ja hoor, daar ligt ‘ie, nummer 20-nog-wat, verstopt onder de verwarming. Een zucht van verlichting fluit langs haar lippen naar buiten. Snel grijpt ze haar tas en jas. Dan stapt ze de gang op en loopt, gadegeslagen door haar collega’s, de deur uit. Waar ze hierna ook komt te werken, nooit meer zal ze alles voor zoete koek aannemen.


Schrijfkring, februari 2017

Opdracht: op een dag kom je op je werk en ligt er een koekje op je bureau. Verrast en nieuwsgierig naar degene die het koekje anoniem achter liet, eet je het koekje op. De volgende morgen ligt er weer een koekje. Dit gaat weken door, totdat er op een ochtend een ander voorwerp op je bureau ligt met een briefje erbij.

Schrijf een spannend, leuk, droevig, mysterieus of vrolijk verhaal waarin je de volgende vragen beantwoordt: Wat ligt er? Wat staat er op het briefje? Waarom lagen de koekjes er? Wie heeft ze daar neergelegd? Wat gebeurt er verder?

Hollandse kost
Pitcairn Island; een tropisch stipje in de Grote Oceaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *