Heerlijk, eerlijk… puberteit

Ik heb een boek besteld vandaag, bij de bieb. De jongensversie van ‘Help, ik word puber!’ Op initiatief van mijn zoon zelf want hij heeft vragen. Prangende vragen. Brandende vragen. Zoals: ‘Waarom heb ik de laatste tijd zoveel puistjes?’ (een vraag die ik mezelf met mijn 41 jaar ook nog regelmatig stel) en: ‘Waarom krijg ik balhaar?’ Jee, denk ik, die puistjes had ik echt al wel gezien hoor maar van dat haar is nieuw voor me. Ik kan me niet inhouden en vraag hem plompverloren of zijn pieleke daar beneden dan ook al aan het groeien is? Zonder blikken of blozen kijkt hij mij aan. ‘Ja.’

Wat gaat de tijd toch snel! Nog maar een maand geleden is hij elf geworden en de puberteit komt nu echt met rasse schreden dichterbij. Al wil hij zelf helemaal geen puber worden want pubers zijn stom! Dat heeft hij altijd al gevonden en het zelf naderen van de puberleeftijd heeft er nog niet voor gezorgd dat hij zijn mening bijstelt. Al vermoed ik zelf dat dit de volgende stap richting het puberschap wordt…

140508_Loesje-puberteit

Kijk voor meer Loesje-teksten op loesje.nl

Pubers zijn stom!

Waarom? Aan het eind van onze straat staat een middelbare school. Met zijn drieën of vieren naast elkaar komen ze langs ons huis gefietst, grote opgeschoten jongens en meiden die luidruchtig naar elkaar roepen en schreeuwen. Hij vindt het maar wat dom hoe ze doen, die pubers. En afgelopen maandag is hij naar bevrijdingspop in Haarlem gegaan. Hij is, naar eigen zeggen, groot genoeg om er alleen of met een vriend naartoe te gaan. De Hout ligt op nog geen 15 minuten lopen bij ons vandaan dus (slik) oké (loslaten moeders!) ga dan maar. Binnen een uur is hij weer thuis. ‘Weet je mam, het was er druk en lawaaierig. En het hele veld stond vol met pubers! Ik vond er niets aan…’

Een boek dus, speciaal voor jongens van 11 tot 14 jaar. Ik hoop dat het een deel van zijn vragen beantwoordt. En meer nog hoop ik dat hij zijn vragen aan mij of zijn vader blijft stellen. Want ik geniet van deze gesprekjes! En schroom het dan ook niet eerlijk en onomwonden antwoord te geven. Zolang hij mijn eerlijkheid nog op prijs stelt, begeleid ik hem rustig richting het zwarte gat dat puberteit heet.


Blogs automatisch in je mailbox? Laat dan hier je mailadres achter:


 

 

 

De ogen van Bustian
Elvis 'The Fonz' Manero

2 thoughts on “Heerlijk, eerlijk… puberteit

  1. Goh ze schelen maar een dag en ook hier beleven we precies hetzelfee avontuur. Het gaat dan echt van start en volgens velen staan wij nog maar in de kinderschoenen. wat een goed idee van je dat boek. ga ik zeker ook opzoeken. Ik geniet erg van je verhalen zeker omdat zo veel zo herkenbaar is 😉

  2. Hoi Nathalie,

    van dit gedeelte van de puberteit kan ik nog intens genieten, ook omdat hij mij echt alles toevertrouwt. Hoe het over een paar maanden is, daar kan ik nog niets over zeggen. De mooie of frustrerende momenten zal je zeker teruglezen in blogvorm.

    En het boek ‘Help, ik word puber!’ is geschreven door Geoff Price. Als ‘ie via de bieb niet te verkrijgen is, dan kan je ‘m altijd nog voor 19,95 bestellen bij bol.com. Je kan daar sowieso een exemplaar inkijken, dan weten jij en Ruben gelijk wat erin besproken wordt.

    Groetjes, Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *