Geurtje

Ik ben een vrouw, laten we dat voorop stellen. Maar op het vlak van make-up, gekapte haartjes, geurtjes, zalfjes en crèmetjes mis ik het vrouwelijk gen volkomen!

Voorbeeld
Toen ik mijn toilettas uitpakte in onze badkamer-voor-een-week, zag ik gelijk dat ik mijn make-up was vergeten. Oogpotlood en mascara lagen nog op hun vertrouwde plek in Heemstede. Verdrietig? Nee, want wat er ’s ochtends niet op hoeft, hoeft er ’s avonds ook niet af. Tijdwinst in optima forma.

Nog een voorbeeld
Als zestienjarige ging ik vaak op zaterdagavonden met vriendinnen stappen. Rond achten werd iedereen onrustig. Wat moet ik áán! Hoe ga ik mijn háár doen! Heeft iemand mijn blauwe mascara (toen mode, sorry) gezien? In alle drukte die dan ontstond, was er af en toe een verbaasde blik naar mij. Op de bank. Heel rustig. ‘Zeg Nienke, moet jij niet iets anders aan? Je klaar maken? We gaan over een uur weg, hoor…’ Totaal niet onder de indruk van de opgelegde tijdsdruk bleef ik nog 50 minuten zitten. De chaos om mij heen observerend. Om op het laatste moment mijn mascara bij te werken en een geurtje op te spuiten. Klaar!

Zo erg als toen is het nu niet meer. Ik vind het fijn om mijn uitgezakte joggingbroek (alleen voor gebruik in huis) af te wisselen met leuke, vlotte kleding. Hakjes? Daar ben ik echt gek op! Net als op jurkjes en rokjes. En natuurlijk horen er bij elke outfit sieraden in kleur en stijl bij. Alleen wat make-up betreft ben ik in de jaren tachtig blijven hangen, al is mijn mascara er in kleur op vooruit gegaan. Elke ochtend mijn oude vertrouwde geurtje op. En… klaar!

Tot ik, wegens bijna leeg, een paar maanden geleden in de parfumwinkel terecht kwam. Voor veel dames een walhalla, de hemel op aarde! Niet voor mij. Ik word gek van al die geurtjes, flesjes en opgedirkte dames. Gelukkig hoef ik er nooit lang te bivakkeren, ik weet precies welke geur ik wil en sta binnen twee minuten bij de kassa. Zo niet deze keer. ‘De Essence de Femme van Hugo Boss? Nee mevrouw, die wordt niet meer verkocht. Maar ik heb nog wel…’

Ik dacht dat ik gek werd. Niet meer leverbaar? Iets anders uitzoeken? Oh hel.

Gelukkig vond ik in een andere parfumzaak nog een laatste flesje. Uitstel-van-executieblij verliet ik de winkel. Wetende dat ik op termijn toch echt op zoek moest naar een nieuwe geur…

Dus toen we afgelopen zaterdag twee uur moesten overbruggen op het International Airport van Zakynthos, ben ik de enige tax free winkel daar aanwezig ingelopen. Met sterke drank en geurtjes. Mijn blik scande gelijk het Hugo Boss schap. Nee. Ook hier niet. Lukraak pakte ik wat flesjes en rook. Oh bah, te zoet, te WC-eend, te luchtverfrisser. De Griekse medewerkster zag me en kwam naar me toe. Gefrustreerd vertelde ik over mijn uit de handel geraakte luchie en de ongewenste zoektocht naar iets nieuws. Ze liet me wat geuren ruiken. Best lekkere, eigenlijk. We werden enthousiast, hadden dezelfde ‘smaak’! Jammer alleen dat de tester op was van mijn zo aan de hals geroken favoriete geur. En dat weet ik dan toevallig wel: elk p’fummetje moet je op je eigen huid spuiten want bij iedereen ruikt het anders. Dus: foto gemaakt van het flesje. Meisje bedankt. En to be continued in Nederland.

De koe bij de horens vattend loop ik diezelfde middag nog bij de Heemsteedse Douglas gelijk op mijn ‘nieuwe’ geurtje af. Op het kaartje ruikt het lekker. De winkeldame komt naar me toe. Prachtig opgemaakt wat me doet beseffen dat ik nog steeds met een kaal, onopgemaakt hoofd rondloop. ‘Dit? Beetje jonge-meidengeur. Tienermeisjes zijn er gek op. Niet echt iets voor een rijpere vrouw zoals u…’ Ze laat me nog een aantal andere flesjes ruiken. Bij de prijs krijg ik een lichte shock maar kom op, Nienke! Het gaat om de geur, even niet om de prijs. Slik. Mijn armen zijn in no-time bespoten met drie geuren, waaronder ook de veel goedkopere tienergeur. Die ik toch echt de lekkerste vind. ‘Nou, ik moet toegeven… Bij u droogt ‘ie goed op. Ja, het ruikt eigenlijk best lekker op uw huid. Bijzonder…’

Intens gelukkig loop ik naar buiten. Met een tasje bungelend aan mijn hand. Huppelend als een… jong meisje. Nou cosmetica-industrie! Dat effect bereikt zelfs jullie duurste crème niet meer bij mij.


Blogs automatisch in je mailbox? Laat dan hier je mailadres achter:


 

Carla
Leuke gymles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *