Dé winkelstraat van Nederland

winkelstraat BinnenwegSinds vandaag woon en werk ik om de hoek bij dé winkelstraat van Nederland! Want op 31 januari 2014 is ‘mijn’ winkelstraat, de Binnenweg/Raadhuisstraat in Heemstede, uitgeroepen tot winkelstraat van Nederland. Een grote eer voor zo’n kleine gemeente. Uit 65 winkelstraten, die door een vakkundige jury zijn geselecteerd op basis van de diversiteit van het winkelaanbod, de sfeer en uitstraling van de straat en de aanwezigheid van veel zelfstandige ondernemers, heeft het winkelend publiek uiteindelijk een winnaar gekozen.

Heel erg mooi natuurlijk, maar dat ik nu in euforische stemming, met bubbels in de hand, door de winkelstraat loop? Te proosten met al die andere uitbundige plaatsgenoten? Nou, nee dus. En ik was het ook niet van plan.

Waarom niet?
Omdat mij, als regelmatig bezoeker, hele andere dingen opvallen. De enorme leegstand bijvoorbeeld. Winkeliers die het financieel niet redden en vertrekken. Panden die door de enorm hoge huren lang leeg blijven staan (het schijnt belastingtechnisch meer op te leveren als je een pand leeg laat staan dan dat je het pand aanbiedt tegen een lagere huur). Borden aan de gevel met groot: ‘opheffingsuitverkoop’. Is dat gezellig winkelen?

Een ander voorbeeld. Elk jaar met kerst is er een grootse braderie. De hele straat staat vol met kraampjes, op meerdere plekken is live muziek, koek en zopie en, naast tout bekend Heemstede, zijn er veel bezoekers van buiten de gemeentegrenzen. Dit jaar was de sfeer er flink uit. Ja, de winkels waren open. Maar waar waren de kraampjes? Sporadisch stond er ergens een verdwaalde kraam en als je daar even stil wilde blijven staan, moest je nog uitkijken dat je billen er niet door een voorbijrazende auto werden afgereden. De braderie was veranderd in een ordinaire koopzondag. We vroegen het de groenteman die, gelukkig wel vanuit een kraampje, overheerlijke zelfgemaakte erwtensoep verkocht. ‘Tja, nieuw bestuur en dan waait er een nieuwe wind…’

De meeste stemmen gelden…
Weet je, het is best prima shoppen in Heemstede. Inderdaad is er een divers aanbod, een mengelmoes van grotere ketens en kleine, leuke winkeltjes. Bijna alles wat je nodig hebt, kan je om de hoek kopen. Maar dit houdt nog niet in dat het de gezelligste winkelstraat is in Nederland. Als dat echt zo is, is het door de rest van Nederland wel heel slecht gesteld.

Hoe kan het dan dat Heemstede toch op de eerste plaats is geëindigd? Dat heeft puur te maken met een goed geoliede promotiecampagne. Via facebook, twitter, banners, website en posters is het winkelend publiek gevraagd alsjeblieft een stem uit te brengen. Met grote regelmaat. Herhaaldelijk. En nog een keer. Net zo vaak tot de mensen hier massaal gehoor aan geven. Blijkbaar heeft Heemstede op dit punt echt beter gescoord dan de andere gemeentes. Maar… ben je dan de leukste?

Hetzelfde zie je gebeuren bij de vele talentenjachten en zangwedstrijden op tv. Ook daar heeft het publiek een belangrijke stem. Met als resultaat dat kwaliteit het vaak aflegt tegen… tja, tegen wat eigenlijk? Een net aandoenlijker glimlach? Naar mijn idee ga je daar niet beter van zingen.

Geheelonthouding
Nu is het ook moeilijk, dat besef ik me terdege. Om echt een goed oordeel te kunnen vellen, zou je bij alle genomineerde straatjes even moeten shoppen. Of er in ieder geval eens doorheen moeten wandelen. Om sfeer te proeven. Om de mensen te spreken. Om in de etalages te kijken. Een schier onmogelijke opdracht.

Weet je, ik gun het de Binnenweg echt wel hoor. Het winnen van deze eretitel zal hopelijk tot gevolg hebben dat er meer bezoekers komen, dat de straat aantrekkelijker wordt voor nieuwe ondernemers. Echt, ik heb getwijfeld of dit toekomstperspectief voor mij niet een reden zou moeten zijn om alsnog te stemmen. Maar ik heb het niet gedaan. Bewust niet. Ook niet op de andere straatjes in Nederland overigens. Nee, ik heb mijn stem niet uitgebracht. Daarom blijf ik nu ook van de bubbels af.


Blogs automatisch in je mailbox? Laat dan hier je mailadres achter:


 

 

Loslaten
Tijger

One thought on “Dé winkelstraat van Nederland

 1. Hi Nienke,
  Ik ben het roerend met je eens!!!
  Die leegstand is een doorn in het oog. Ik vond de Sint ook een miskleun vorig jaar.
  Blij met ‘mijn’ JvG om de hoek.
  Groetjes
  Wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *