Strippenkaart voor slechte etertjes

Voor alle ouders die, net als ik, gek worden van eindeloze discussies aan tafel, geprik in de lucht in plaats van in eten, nodeloos lang ‘natafelen’ en het onnodig weggooien van etensresten, introduceer ik: DE STRIPPENKAART. Het principe is simpel en doeltreffend.

Doel:
Elke dag kan je kind een strip verdienen. Een volle strippenkaart (20 strippen) is € 5,- waard, vrij te besteden.

Benodigdheden:
– strippenkaart*
– kookwekker

Voorwaarden:
Je schept samen het bord op. De ouder zorgt dat er van alles wat op het bord komt te liggen (kwaliteit). Het kind geeft aan of hij/zij veel of weinig trek heeft (kwantiteit). Vervolgens gaat de kookwekker op 25 minuten. Als de wekker gaat en het bord is leeg, is er een strip verdiend. Ligt er nog eten op, dan natuurlijk niet.

Regels voor de kinderen:
– wat er op je bord ligt, eet je op
– geen gezeur of je iets wel of niet lekker vindt

Regels voor de ouders:
– geen gepraat meer over het wel of niet eten en aanverwante zaken, alleen over leuke onderwerpen
– tussendoor zo nu en dan de nog resterende tijd doorgeven

Gevolg:
de kinderen gaan gevarieerd eten, eten hun bord (meestal) leeg en het wordt weer gezellig aan tafel. Als ouder hoef je daar niets aan te doen. Vooral het effect bij meerdere kinderen is verbluffend. Er ontstaat een gezonde concurrentiestrijd om maar de meeste strippen te verkrijgen/behouden. Bijkomend voordeel is dat ze zowel wat eten als geld betreft, meer hun eigen verantwoordelijkheid gaan inzien. Ze leren de gevolgen te overzien van hun eigen daden.

* hieronder een voorbeeld van de strippenkaart zoals ik die voor mijn kinderen heb gemaakt. Gemakkelijk zelf te maken en te voorzien van een persoonlijk tintje. Wil je liever deze ontvangen? Stuur me dan een mail met daarin of je de jongens- of meisjesvariant wilt ontvangen. Of beiden, natuurlijk. Dan mail ik de pdf aan je door.


Blogs automatisch in je mailbox? Laat dan hier je mailadres achter:


 

Zebra of ezel...
It's all about the money

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *